Na vijf jaar en acht maanden heeft Rik de Man, medical manager op de businessunit Special Care, ervoor gekozen om zich elders verder te ontwikkelen en Chiesi te verlaten. Dat vinden wij bij Chiesi heel jammer, maar er is respect voor iedereen die kiest voor persoonlijke groei, ook al is dat niet meer binnen onze organisatie. In dit artikel vertelt Rik hoe hij zijn tijd bij Chiesi heeft ervaren en waarom hij denkt dat zijn opvolgster een vliegende start gaat maken bij Chiesi voor onder andere de transplantatiegeneeskunde.
Rik de Man: “Chiesi is een familiebedrijf en ik hoop van harte dat dat warme familiegevoel binnen Chiesi altijd zal blijven. Dat zie ik ook als de kracht van het bedrijf, dat persoonlijke en flexibele. Chiesi is een platte organisatie en dat merk je zelfs heel duidelijk aan het contact met collega’s van het hoofdkantoor in Italië. Ik heb dat als super positief ervaren, het gevoel dat jouw bijdrage als collega wordt gewaardeerd en dat er naar je wordt geluisterd."
Zeggen wat je vindt
Als medical manager ben je inhoudsdeskundige op medisch wetenschappelijk gebied en werk je nauw samen andere disciplines binnen Chiesi. Rik: “Ik heb heel veel toffe dingen kunnen doen in mijn rol als medical manager met de vrijheid die je krijgt bij Chiesi. Ik ga wel weg, maar in die zin heb ik het altijd heel erg naar mijn zin gehad. Bij Chiesi wordt het gestimuleerd om altijd te zeggen wat je vindt, je mening te geven. Ik hoop dat alle collega’s dat blijven doen. In het bijzonder ook die collega’s bij wie dat niet vanzelfsprekend is. Ik praat dan misschien ook een beetje over mijzelf, omdat ik op sommige vlakken wat introvert ben.”
Transplantatiegeneeskunde
Rik wordt opgevolgd door Madelein Reijgersberg: “Mijn opvolgster Madelein werkte tot voor kort als medical advisor bij Chiesi aan projecten van onze grootste afdeling (astma en COPD), maar zij vertelde mij dat als ze diep in haar hart kijkt haar passie toch bij transplantatie ligt, één van de speerpunten van de businessunit Special Care. Dat specialisme ís ook heel bijzonder en helemaal in vergelijking, met bijvoorbeeld longgeneeskunde, natuurlijk een heel kleine wereld. En de kans om binnen transplantatiegeneeskunde te werken, krijg je niet zomaar.”
(Fotografie Madelein Reijgersberg: Alinda Roks)
Vliegende start van Madelein
Maar hoe denkt Madelein over haar nieuwe functie voor de businessunit Special Care? Madelein: ”Ik heb uitgebreid met Rik over deze functie gesproken. Zijn advies om te solliciteren kwam ook echt uit zíjn hart. Rik en ik hebben in het begin van mijn loopbaan bij Chiesi veel samengewerkt. Hard gewerkt en veel mooie projecten mogen doen waar we met trots op terug kunnen kijken. Ik ga Rik missen, hij is iemand die zich altijd bekommert om anderen. Dat vind ik heel mooi. Het klinkt gek, maar Chiesi is meer dan een bedrijf waar mensen werken. Die oorsprong ligt in mijn beleving bij het feit dat Chiesi een familiebedrijf is. Dat voel je niet alleen als je in Parma in Italië bent, maar ook in de lokale vestigingen.“
Vrijheid
Madelein: “Eén van de gaafste dingen in mijn nieuwe functie is dat het medisch inhoudelijk zo waanzinnig interessant is. Nu klink ik natuurlijk als een ontzettende nerd (lacht), maar het is ook écht zo. Die vrijheid die ik in de uitvoering van mijn functie krijg, geeft uitdaging en het doet mij heel goed dat ik dat vertrouwen krijg.”
Deep dive
Madelein vervolgt: “Ik begin met een deep dive in elk indicatiegebied (transplantatie, neonatologie en taaislijmziekte), zowel via congressen als via de laatste wetenschappelijke publicaties. Daardoor zullen mijn gesprekken met artsen en onderzoekers een tweede dimensie krijgen, meer de diepte in gaan. Wat je heel erg ziet op de businessunit Special Care is de vraag naar studies die opgezet worden in Nederland, daar zijn wij heel actief mee bezig. Het geeft mij veel voldoening om daar met artsen en onderzoekers over te brainstormen, om daar een rol in te kunnen hebben.”
Chiesi internationaal
Madelein is enthousiast over het contact met haar internationale collega’s: “Chiesi zorgt dat wij op internationaal gebied nauw op de hoogte blijven van alle studies. Naast jaarlijkse Global Medical Meetings met collega’s is er ook een groot internationaal netwerk, waardoor we elkaar bijvoorbeeld makkelijk kunnen helpen met internationale sprekers en gezamenlijke projecten. Dat werkt heel goed. We hebben allemaal korte lijnen met elkaar, ook met het hoofdkantoor, dus als ik een vraag krijg die ik niet direct kan beantwoorden, kan ik altijd heel snel terecht bij de juiste persoon. Ik voel die oprechte overtuiging bij Chiesi dat we het leven van mensen beter willen maken. Dat vind ik mooi.”
Arrivederci
Rik over Madelein: “Ik ben blij dat Madelein mijn advies om te solliciteren heeft opgevolgd. Ik heb alle vertrouwen in haar. Ze kent deze wereld, ze kent Chiesi, dus ik verwacht een vliegende start. Of ik ooit terugkom bij Chiesi? Dat sluit ik niet uit. In die zin is deze wereld klein. Dus wie weet is het arrivederci.”