Enter at least 3 characters
Home page > COPD

 

COPD

Wat is COPD?

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve longziekte). COPD is een chronische ontsteking van de luchtwegen waarbij er longweefsel beschadigd of zelfs vernietigd is. Iemand die de diagnose COPD heeft gekregen, zal de rest van zijn leven COPD houden. COPD kan niet genezen worden. Een COPD-patiënt is vaak kortademig en benauwd. Dit komt doordat de luchtwegen gaan ontsteken door bepaalde prikkels van buitenaf. COPD-patiënten hebben littekenweefsel aan de binnenzijde van de luchtwegen, die daardoor nauwer worden en minder zuurstof doorlaten. Het gevolg is een benauwd gevoel of kortademigheid bij de patiënt. Bekijk hieronder het filmpje van het Longfonds 'Wat is COPD?'

 

Oorzaken COPD

Ca. 80% van de mensen met COPD rookt of heeft gerookt en dat is een belangrijke oorzaak bij de ontwikkeling van COPD. Tabaksrook zit vol giftige stoffen die de luchtwegen beschadigen. Aanhoudende ontstekingen kunnen overgaan in chronische ontstekingen. Stoppen met roken is een belangrijke stap binnen de behandeling van COPD. Wanneer men blijft roken, zal de situatie alleen maar verslechteren.
Daarnaast kan de inademing van gevaarlijke stoffen of fijnstof leiden tot COPD. Bijvoorbeeld mensen die veel in de mijnen hebben gewerkt, hebben een verhoogde kans op COPD. Meer zeldzaam is het krijgen van COPD door een erfelijke ziekte.

Symptomen COPD

Veel voorkomende symptomen zijn kortademigheid, benauwdheid, vermoeidheid en veel hoesten. In de vroege stadia is het moeilijk herkenbaar. Het is belangrijk dat de behandeling vroegtijdig start, zodat verdere schade aan de luchtwegen mogelijk kan worden voorkomen. De kwaliteit van leven zal dan ook niet of minder snel achteruit gaan en mogelijk zelfs verbeteren.

Behandeling COPD

De behandeling van COPD bestaat uit het verhogen van kwaliteit van leven. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is stoppen met roken, voldoende bewegen en een gezond dieet.
Mocht dat niet voldoende zijn, dan zijn er medicijnen beschikbaar die de symptomen verlichten. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat u meer lucht krijgt. Bij een ontsteking in de luchtwegen, wordt hier een ontstekingsremmer aan toegevoegd.

Bekijk hieronder het filmpje over medicijnen van het Longfonds.

 

 

Voor meer informatie ga naar thuisarts.nl.