Wat is COPD?

COPD is een Engelse afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve longziekte). Het is een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis. Iemand loopt het meest risico op COPD door te roken. Maar iemand kan de longziekte ook oplopen door langdurig contact met fijnstof en vervuilde lucht. COPD komt het meest voor bij volwassenen boven de 40 jaar. Mannen en vrouwen lopen een even groot risico. COPD is helaas niet te genezen.

 

Wat zijn de symptomen van COPD?

Waaraan kan COPD herkend worden? Vooral in de beginfase is COPD lastig te herkennen. Momenteel zijn er ongeveer 300.000 mensen in Nederland die de ziekte hebben, zonder dat ze het zelf weten. Door middel van een longfunctietest, spirometrie genoemd, kan de diagnose gesteld worden. Ook kan een CT-scan meer duidelijkheid geven.

Benauwdheid en kortademig

Bij COPD neemt de capaciteit van longen langzaam af. Chronische ontstekingsreacties zorgen ervoor dat de luchtwegen zich vernauwen en dat de longblaasjes verdwijnen. Hierdoor neemt de omvang van de ademhalingsoppervlakte letterlijk af. De longen kunnen minder zuurstof opnemen en afgeven aan het bloed. De ademhaling gaat sneller en het hartritme gaat omhoog om toch zoveel mogelijk zuurstof in het hele lichaam te krijgen. Dat voelt erg vervelend. Iemand wordt benauwd en kortademig. 

Hoesten

Klieren in de longen zorgen voor een slijmlaagje, wat de longen beschermt tegen schadelijke stoffen. Door ontstekingsreacties gaan deze klieren overmatig slijm produceren. Slijm ophoesten is een natuurlijke reactie om van dit overtollige slijm af te komen. De slijmproductie hangt af van het stadium waarin COPD zich bevindt. In de beginfase blijft het meestal bij het welbekende rokershoestje. Als de ziekte verergert, neemt ook de slijmproductie toe. Medicijnen kunnen hier helpen om COPD onder controle te houden. Luchtwegverwijders en ontstekingsremmers helpen de klachten te verminderen.

 

Professionals

Chiesi College biedt u Educatie Services, Zorg Services, Online Nascholingen en kennisdeling op het gebied van longziekten. Bent u longarts, huisarts of een andere professional binnen de longzorg ga dan via onderstaande button naar Chiesi College:

Ga naar Chiesi College