Cystic Fibrosis

Cystic Fibrosis (CF) is de meest voorkomende erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachting. De aandoening is chronisch en niet te genezen. In Nederland leven op dit moment ongeveer 1300 mensen met CF. De ziekte komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

In verschillende delen van het lichaam wordt slijm afgescheiden dat dik en taai is in plaats van waterig en dun. Cystic Fibrosis wordt daarom ook wel taaislijmziekte genoemd. Dit slijm hoopt zich op en geeft voornamelijk in de luchtwegen en in de spijsverteringsorganen (alvleesklier, darm, lever) problemen. In de organen kan het slijm niet goed worden afgevoerd en het veroorzaakt opstoppingen. Door het taaie slijm worden de virussen en bacteriën in het ademhalingsstelsel niet goed afgevoerd en vormt dit dikke slijm een uitstekende voedingsbodem voor de ziekteverwekkers die longinfecties veroorzaken. De meeste CF-patiënten krijgen vroeg of laat te maken met infecties in hun longen.

Hoe ontstaat Cystic Fibrosis?

Een kind wordt met CF geboren als beide ouders de afwijking in hun erfelijke eigenschappen hebben en beide ouders deze doorgeven aan het kind. De ouders zijn dragers en hebben zelf geen klachten. Ze weten dus ook niet dat ze de ziekte kunnen doorgeven. Daarom is het meestal voor de geboorte niet bekend dat een kind CF heeft.

Professionals

Chiesi College biedt u Educatie Services, Zorg Services, Online Nascholingen en kennisdeling op het gebied van longziekten. Bent u longarts, huisarts of een andere professional binnen de longzorg ga dan via onderstaande button naar Chiesi College:

Ga naar Chiesi College