Professionals

Chiesi College biedt u Educatie Services, Zorg Services, Online Nascholingen en kennisdeling op het gebied van longziekten. Bent u longarts, huisarts of een andere professional binnen de longzorg ga dan via onderstaande button naar Chiesi College:

Ga naar Chiesi College

Astma symptomen

Heb je zelf astma? Of heb je misschien iemand in je omgeving die er last van heeft? Dan is het handig om te weten welke astma symptomen er zijn en hoe je ze kunt herkennen. Verder is het nuttig te weten waar de astma symptomen precies vandaan komen, zodat je de symptomen beter kunt begrijpen en er mee om kunt leren gaan.

Wat zijn kenmerkende symptomen van astma?

 

Benauwdheid

Eén van de bekenste astma symptomen is benauwdheid. Veel astmapatiënten hebben hier regelmatig last van en worden er vaak ook midden in de nacht van wakker. Die benauwdheid wordt veroorzaakt, doordat je bloed minder snel wordt voorzien van verse zuurstof en er te weinig zuurstof door het lichaam kan worden vervoerd.

Dat gebeurt zo: als de luchtwegen worden geprikkeld, bijvoorbeeld door huisstof, pollen in de lucht of lichamelijke inspanning, dan kunnen de slijmvliezen in de luchtwegen (je luchtpijp en de kleine vertakkingen daarvan, de bronchiën) gaan ontsteken. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op en maken ze extra slijm aan. Tevens vernauwen de luchtwegen zich. Zo wordt de doorgang voor de lucht steeds nauwer en is het moeilijker om in en uit te ademen. Je longen kunnen hun ‘oude’ lucht niet snel genoeg meer kwijt en kunnen je bloed minder snel voorzien van verse zuurstof. Daardoor komt het dat je zo benauwd wordt.

Het is dus niet direct zo dat je benauwd wordt, doordat je luchtwegen zich vernauwen. Je krijgt het benauwd, doordat je longen je lichaam niet snel genoeg van nieuwe zuurstof kunnen voorzien. Het één heeft natuurlijk wel met het andere te maken.

Kortademigheid

Een kort sprintje is voor sommige astmapatiënten al genoeg om kortademig te worden. Het is dan net of je longen te klein aanvoelen en de vraag naar zuurstof niet aan kunnen. Diep inademen lukt niet en je kunt alleen nog maar in korte teugen ademen. Voor je het weet sta je te hijgen en naar lucht te happen. Hoe kan dat?

Net als benauwdheid is kortademigheid een gevolg van prikkeling van je luchtwegen. Die reageren op je geleverde inspanning doordat de slijmvliezen opzwellen en de luchtwegen zich vernauwen. Net als bij benauwdheid krijgen je longen het dus niet voor elkaar om snel genoeg verse zuurstof aan het bloed toe te voegen. Dat tekort voelt aan alsof je longen gedeeltelijk ‘vol’ zitten en zorgt ervoor dat je kortademig wordt.

Hoesten

‘s Nachts kun je maar niet in slaap komen (of blijven), omdat je steeds maar moet hoesten. Ook hierin kunnen veel astmapatiënten zich herkennen: het is misschien wel het bekendste symptoom van astma. Vooral ‘s nachts en ‘s ochtends hoesten zijn, in tegenstelling tot ‘normaal’ hoesten, in veel gevallen tekenen van astma.

Hoesten is een reactie op de aanmaak van extra slijm door de luchtwegen, als reactie op prikkels. Slijmvliezen zijn namelijk, normaal gesproken, heel nuttig in het opvangen van ongewenste indringers in je lichaam. Bij een astmapatiënt worden de slijmvliezen dikker dan nodig is en wordt er extra slijm aangemaakt. Hoesten is een normale reactie van je lichaam op overtollig slijm, wat tijdens en na een astma-aanval plotseling aanwezig is: je lichaam probeert het te veel aan slijm zo uit het lichaam te verwijderen. Met astma heb je regelmatig te veel slijm in je luchtwegen en dus zul je ook vaker hoesten.

Vermoeidheid

Als je astma hebt, ben je vaak en snel moe. Ook dit heeft te maken met de beperkte hoeveelheid zuurstof die je longen aan het bloed kunnen afgeven. Met een lagere hoeveelheid zuurstof in je bloed functioneer je minder goed en ben je sneller moe. Je lichaam geeft sneller aan dat het niet meer verder kan, omdat het niet genoeg zuurstof voorhanden heeft.

Niezen en een loopneus

Hooikoorts en allergiën (bijvoorbeeld voor huisstofmijt of pollen) gaan vaak samen met astma. Astmapatiënten hebben dan ook vaak last van een kriebelende neus en moeten vaak niezen. Het verband is logisch: als je astma hebt, zijn je slijmvliezen al gevoeliger voor prikkels. Ze reageren bij veel mensen als vanzelf heftiger op prikkels, dan bij andere mensen.

Hoe komt dat? Bij prikkels zwellen je slijmvliezen op en maken slijm aan: dat geldt ook voor het slijmvies in je neus. De prikkeling van je neusslijmvlies activeert een reflex om de schadelijke stoffen buiten te houden: je niest. Je loopneus is een resultaat van antistoffen uit je lichaam die de indringers proberen buiten te houden. Is je neus dicht, dan komt dat door het opzetten van je neusslijmvlies, wederom in reactie op prikkels van buiten.

Piepende of raspende adem

Een piepende adem kan heel irritant voelen en klinken. Je adem kan gaan piepen, omdat je adem zich door opgezwollen luchtwegen moet wringen: daar kan een piepend geluid bij vrijkomen. Hetzelfde geldt voor een raspende adem: die hoor je vaak als je neus of keel dichtzit. Eigenlijk is dat laatste niets anders dan overdag snurken.

Behandelingen van astma

Als je denkt dat je astma hebt, zorg er dan voor dat je dit bespreekt met je huisarts. Voor een aantal van de bovengenoemde symptomen zijn medicijnen beschikbaar die je leven een stuk aangenamer kunnen maken.