Astma

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Dat betekent dat de klachten die daarbij horen, regelmatig terug kunnen komen. Hoewel astmapatiënten soms lang geen klachten hebben, kan astma zich opeens openbaren. Mensen met astma zijn vaak gevoelig voor zelfs kleine prikkels in de lucht. Bij zo’n prikkel (bijvoorbeeld veroorzaakt door rook, stuifmeel of zelfs mist) kunnen klachten ontstaan zoals kortademigheid, benauwdheid of een piepende ademhaling. Ook hoesten met opgeven van slijm komt voor. Vanwege een ontsteking in de luchtwegen, worden de slijmvliezen dikker en wordt er meer slijm aangemaakt. Als ook de spiertjes rondom de luchtwegen gaan verkrampen wordt de luchttoevoer gehinderd en is het moeilijker om te ademen. Dit veroorzaakt benauwdheid.


Astma-aanvallen

Een astma-aanval heeft vaak herkenbare symptomen :

  • Veel en heftig hoesten, vooral 's-nachts, waarbij je ook slijm ophoest.
  • Piepende of raspende ademhaling.
  • Snel moe of buiten adem bij het sporten, maar ook bij kleine inspanningen.
  • Vaak moe of humeurig en snel overstuur.
  • Slapen gaat slecht (veel wakker worden).
  • Last houden van neusverkoudheidsverschijnselen zoals een loopneus, niezen en een verstopte neus.

Als u merkt dat één of meerdere van deze symptomen vaak voorkomen, dan is het wijs om uw huisarts om raad te vragen.


Astma symptomen

Benauwdheid

Eén van de bekendste astma symptomen is benauwdheid. Veel astmapatiënten hebben hier regelmatig last van en worden er vaak ook midden in de nacht van wakker. Die benauwdheid wordt veroorzaakt doordat bloed minder snel wordt voorzien van zuurstof en er te weinig zuurstof door het lichaam kan worden vervoerd. Dat gebeurt als de luchtwegen worden geprikkeld, bijvoorbeeld door huisstofmijt, pollen in de lucht of lichamelijke inspanning. Dan kunnen de slijmvliezen gaan ontsteken. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op en wordt extra slijm aangemaakt. Tevens vernauwen de luchtwegen zich. Zo wordt de doorgang voor de lucht steeds nauwer en is het moeilijker om in en uit te ademen. De longen kunnen hun 'oude' lucht niet snel genoeg meer kwijt en kunnen het bloed minder snel voorzien van zuurstof.


Kortademigheid

Net als benauwdheid is kortademigheid een gevolg van prikkeling van luchtwegen en krijgen longen het dus niet voor elkaar om snel genoeg zuurstof aan het bloed toe te voegen. Dat tekort voelt aan alsof longen gedeeltelijk 'vol' zitten. Dit zorgt ervoor dat een astmapatiënt kortademigheid wordt.

Hoesten

Hoesten is een reactie op de aanmaak van extra slijm door de luchtwegen, als reactie op prikkels. Bij een astmapatiënt worden de slijmvliezen dikker dan nodig is en wordt er extra slijm aangemaakt. Hoesten is een normale reactie van je lichaam op overtollig slijm. Het lichaam probeert het te veel aan slijm zo uit het lichaam te verwijderen.  

Vermoeidheid

Ook dit heeft te maken met de beperkte hoeveelheid zuurstof die longen aan het bloed kunnen afgeven. Met een lagere hoeveelheid zuurstof in het bloed, functioneert het lichaam minder goed en is een astmapatiënt sneller moe.

 

 

Professionals

Chiesi College biedt u Educatie Services, Zorg Services, Online Nascholingen en kennisdeling op het gebied van longziekten. Bent u longarts, huisarts of een andere professional binnen de longzorg ga dan via onderstaande button naar Chiesi College:

Ga naar Chiesi College